Chlapec v pásikavom pyžame

Autor: John Boyne
Rok vydania : 2007
Vydavateľstvo : slovart
Počet strán : 174

Deväťročný Bruno a jeho rodina spokojne žijú vo veľkom rodinnom dome v Berlíne. Bruno je v tomto dome veľmi spokojný. Jeho snom je stať sa jedného dňa objaviteľom, a práve v tomto dome má príležitosť objavovať neprebádané zákutia, pretože má veľa podlaží, ktoré zatiaľ nepreskúmal do detailov.
Jedného dňa však jeho otec, ktorý má veľmi dôležitú prácu, oznámi spolu s matkou Brunovi a jeho sestre Gretel, že sa musia kvôli jeho práci presťahovať. Deťom sa to už od začiatku nepáčilo.
V novom dome v Ašici sa Brunovi ani Gretel nepáčilo. Bruno nemal v novom dome čo objavovať a Gretel chýbali kamarátky. V okolí neboli žiadne deti, s ktorými by sa Bruno a Gretel mohli skamarátiť. Jediné deti v okolí boli od ich domu vzdialené, nosili rovnaké pásikavé pyžamá a boli na druhej strane plota, ktorý ich oddeľoval od Gretel a Bruna.


Pokračuj v čítaní...

!↓POZOR - SPOILERY↓!
Prvé mesiace boli pre deti veľmi nudné. Keď to už Bruno nemohol vydržať, rozhodol sa, že preskúma aj zadnú časť dvora, do ktorej mal vstup zakázaný. Keď mu mama nevenovala pozornosť, utiekol zadnými dverami a vydal sa na objavovanie zatiaľ nepoznanej časti okolia ich nového domu.
Keď už bol ďaleko od domu, premýšľal, že by sa už mal vrátiť. V tom však zazrel plot, ktorý vídaval  z okna ich domu. Pristúpil bližšie a uvidel chlapca, ktorý bol tiež odetý v pásikavom pyžame. Sedel na zemi a neprítomne hľadel na zem pred sebou. Bruno pristúpil bližšie a prihovoril sa mu. Zistil, že sa volá Šmuel, a že je Žid. Veľmi však nerozumel slovu Žid.
Keď Bruno spoznal Šmuela, chodieval k plotu častejšie. Stali sa z nich veľmi dobrí priatelia.
Po roku sa však Brunovi rodičia rozhodli, že bude lepšie, ak deti s matkou odídu bývať späť do Berlína. Pár dní pred odchodom šiel Bruno opäť za svojim kamarátom. Tento krát ho našiel sedieť na zemi, ako zvyčajne. No bol nezvyčajne smutný. Keď sa ho Bruno opýtal, prečo je taký smutný, Šmuel mu povedal, že už niekoľko dní nemôže nájsť svojho otca. Bruno mu sľúbil, že mu otca pomôže pohľadať. Preto sa dohodli, že nasledujúci deň mu Šmuel donesie pásikavé pyžamo a spolu sa pokúsia nájsť jeho otca.
Na druhý deň sa chlapci stretli ako zvyčajne. Bruno sa prezliekol do pyžama a svoje oblečenie nechal pri plote. Podliezol plot a spolu so Šmuelom začal hľadať jeho otca.
Svet za plotom nebol podľa Brunových predstáv. Očakával, že tam budú mať kaviarne, stánky so zeleninou, a že všetci sa budú zabávať a budú šťastní. Opak bol však pravdou.
Odrazu ich vojaci obkľúčili a donútili ich pochodovať. To sa Brunovi prestávalo páčiť a chcel sa vrátiť domov. Nemohol.
Vonku začalo pršať. Vojaci ich nahnali do priestrannej miestnosti. Chlapci si mysleli, že to preto, aby neopršali. Vojaci im však prikázali, aby si vyzliekli oblečenie. Ľudia si mysleli, že zo stropu spustia vodu a budú mať možnosť osprchovať sa.
Nič také sa však nestalo. Svetlá v miestnosti sa zhasli.
Odvtedy o Brunovi viac nepočuli.


Ak vás čo i len málo zaujíma druhá svetová vojna, táto knižka je pre vás.
Veľmi dobre sa číta, dej je pútavý a nebudete sa od nej môcť odtrhnúť. Bruno vás vtiahne do svojho sveta a keď budete na konci knihy, budete sa snažiť oddialiť koniec knihy -> snažiť sa môžete, no nepodarí sa vám to, pretože - síce budete očakávať, že sa stane to, čo sa stalo, neodlepíte sa od knihy tak ľahko (odskúšané :-D). Kniha je veľmi smutná, no veľmi zaujímavá.


Hlavné postavy :

Bruno je syn veliteľa. Napriek tomu však ("prekvapivo") nevie, kto sú Židia, prečo majú oblečené pásikavé pyžamá a pracujú na druhej strane plota. Má osem rokov a jeho snom je stať sa objaviteľom.

Gretel je Brunova staršia sestra. Bruno o nej tvrdí, že je "beznádejný prípad", pretože mu stále robí zle. Okrem toho má veľkú zbierku bábik, s ktorými sa rozpráva, ako keby naozaj žijú, čo Bruno nedokáže pochopiť.

Šmuel je taktiež osemročný chlapec. Má toho s Brunom veľa spoločného, okrem toho, že Šmuel je Žid. Dokonca s Brunom slávia narodeniny v ten istý deň. Stanú sa z nich nerozluční priatelia.

Anotácia :

Je veľmi ťažké opísať príbeh chlapca v pásikavom pyžame. Zvyčajne sa na obálke uvádza niekoľko informácií o knihe, ale v tomto prípade si myslíme, že by sme pokazili zážitok z čítania. Je dôležité začať čítať bez toho, aby ste vedeli, o čom táto kniha je.
Ak sa pustíte do čítania, vyberiete sa na cestu spolu s deväťročným chlapcom Brunom. Skôr či neskôr prídete s Brunom k plotu. Ploty ako tento existujú všade na svete. Veríme, že nikdy nebudete musieť takýto plot prekročiť.





0 komentárov:

Zverejnenie komentára