Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín

Autor: John Green
Rok vydania : 2006
Vydavateľstvo: Ikar, YOLi
Počet strán : 261


Colin sa narodil ako zázračné dieťa. Už odmalička prekvapoval všetkých v jeho blízkosti svojou múdrosťou.
Má slabosť pre dievčatá, ktoré sa volajú Katherine. Chodil si devätnástimi Katherinami, a všetky mu dali kopačky. Keď sa s ním však rozišla aj Katherine XIX, znášal to neuveriteľne ťažko. Keď jeho blízky priateľ Hassan videl, čo s Colinom spravil rozchod s Katherinou, rozhodol sa, že ho zoberie na road trip. Nasadnú do auta a cestujú.


SPOILERY: Narazili na mestečko Gutshot. Tabuľa pri ceste im oznamuje, že sa tam nachádza hrob arcivojvodu Františka Ferdinanda. Rozhodnú sa, že sa tam pôjdu pozrieť. V malom obchode, kúsok od hrobu arcivojvodu, sedelo dievča Lindsey. Tá ich zobrala na obhliadku hrobu. Počas obhliadky sa s Lindsey spoznali. Keď sa vracali späť do obchodu, stretli Lindseyinu mamu, Hollis. Keď Lindsey predstavila svojej mame Colina a Hassana, Hollis Colina spoznala z televíznej vedomostnej súťaže. Navrhla im, aby u nej bývali a brigádovali. Neskôr chalani súhlasili a nasťahovali sa do Hollisinho veľkého ružového domu. Hollis vlastila textilku, no brigáda pre Colina a Hassana spočívala v niečom inom. Požiadala ich, aby spolu s Lindsey chodili navštevovať starých ľudí malého mestečka Gutshot a kládli im otázky ohľadom života v tomto meste. Následne si chce tieto nahrávky ponechať a neskôr ich vydať ako spomienky na Gutshot. Lindsey si však občas svoju úlohu neplní – namiesto toho, aby s Colinom a Hassanom navštevovala starých ľudí, trávi čas so svojim frajerom Colinom (TDC - Ten Druhý Colin). Colin sa počas celého pobytu v Gutshote snaží zostaviť „poučku o podstate predvídateľnosti Katherín“. Táto poučka by mala predpovedať budúcnosť vzťahu. Lindsey ho v tom veľmi podporuje. Neskôr si Hassan nájde v Gutshote frajerku Katrinu. Ich vzťah sa vyvíja dobre, až pokým ju nenachytá pri nevere s TDC. Tu obidva vzťahy troskotajú (Hassan-Katrina, Lindsey – TDC). Lindsey a Colin mali k sebe od začiatku blízko. Neskôr po rozchode sa Lindsey a Colin dajú dokopy. Colin spolu s Lindsey zistia, že budúcnosť sa podľa tejto poučky nedá predpovedať.


Myslím, že knihy od Johna Greena môžete buď milovať, alebo nenávidieť. Ja patrím k tým, ktorí ich milujú.
Táto kniha sa mi zdala však z Johnových kníh najslabšia. Nevravím, že je zlá, ale má aj lepšie knihy. Veľmi sa mi páči Johnov spôsob písania kníh – preto mám jeho knihy veľmi rada. Aj keď sa v knihe momentálne nič zaujímavé neodohráva, nebudete sa nudiť – tak to mám ja. Občas sa v knihe odohrávali nezaujímavé veci, ale čítanie ma bavilo aj tak.
Ak ste čítali aj ostatné jeho knihy, môžete spozorovať podobnosti.
Napríklad : Miles (Kam zmizla Aljaška) si pamätá posledné slová ľudí. Môžeme to brať ako „výnimočný koníček“ - a Colinov „koníček“ je vytváranie zo slov prešmyčky.
Augustus (Na vine sú hviezdy) nechcel, aby sa naňho zabudlo. To isté aj Colin.

V tejto knihe nájdete či už matematiku, ale aj kúsok romantiky a okrem toho sa aj zasmejete. Keďže je Colin naozaj zázračné dieťa a je veľmi múdry, možno sa pri tejto knihe aj niečo priučíte. Nájdete v nej naozaj veľa grafov, ale aj pekné myšlienky. Postavy – Hassana, Colina a Lindsey som si veľmi obľúbila a s koncom knihy som bola naozaj spokojná. Myslím, že táto kniha je pre tých, ktorí hľadajú oddychovú literatúru.  

Postavy : 
Colin : je hlavná postava a zberačom kopačiek. Narodil sa ako zázračné dieťa, no tvrdí o sebe, že génius nieje. Má neuveriteľnú slabosť pre dievčatá menom Katherine. Veľmi rád vytvára zo slov prešmyčky. Má jediného najlepšieho priateľa - Hassana. Keďže sa s ním rozišlo 19 Katherín, rozhodol sa, že vytvorí poučku, ktorá bude predpovedať, kto s kým sa na konci vzťahu rozíde.

Hassan: je Colinov najlepší priateľ. Je Arab a rád používa arabské slová v rozhovore s Colinom - keďže som už písala, že Colin je zázračné dieťa, ovláda aj arabčtinu a Hassanovi rozumie. Keď bol Colin zdrvený z posledného rozchodu s Katherine 19, vzal ho na bláznivý road trip. 

Hollis: vlastní veľkú textilku v Gutshote. Očividne miluje ružovú farbu, keďže jej obrovský dom je celý ružový, či už zvonku alebo zvnútra.

Lindsey : je dcéra Hollis. Pracuje v obchode pri hrobe arcivojvodu. Tam sa prvý krát stretne s Colinom a Hassanom a stanú sa z nich veľmi dobrí priatelia. Lindsey chodí s Colinom, ale s iným Colinom, resp. Ten Druhý Colin - TDC. 

Anotácia: 
Colin sa zhlboka nadýchol, zošuchol sa do vane a ponoril si hlavu. Plačem, pomyslel si, keď otváral oči a civel do mydlovej vody, ktorá ho štípala v očiach. Chce sa mi plakať, takže iste plačem. Ibaže som pod vodou, a tak neviem povedať, či naozaj. Ale Colin neplakal. Bolo to zvláštne, na plač bol veľmi deprimovaný. Priveľmi zranený. Mal pocit, akoby mu Katherine zobrala tú časť osobnosti, ktorá plače.
Otvoril odtok vane, vstal, vyutieral sa dosucha a obliekol sa. Keď vyšiel z kúpeľne, našiel rodičov sedieť na svojej posteli. Keď boli v Colinovej izbe obaja naraz, nikdy to neveštilo nič dobré. Za tie roky to znamenalo:
1. Tvoja stará mama/starý otec/tetuška Suzie (ktorú síce nepoznáš, ale ver mi, bola veľmi milá a je veľká škoda, že) zomrel(a).
2. Dovoľuješ Katherine, aby ťa rozptyľovala pri štúdiu.
3. Ľudia počnú deti pri akte, ktorý ťa jedného dňa bude veľmi zaujímať, ale teraz by ťa v istom zmysle iba desil. A okrem toho ľudia niekedy robia veci, ktoré sa síce dejú pri splodení detí, ale k splodeniu vlastne nedochádza. Bozkávajú sa napríklad na miestach, ktoré nie sú na tvári.
Nikdy to neznamenalo :
4. Kým si bol vo vani, telefonovala ti nejaká Katherine. Mrzí ju to a stále ťa ľúbi. Spravila strašnú chybu a čaká ťa dolu.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára