Denník Anny Frankovej

Autor : Anna Franková
Počet strán : 392
Rok vydania : 2015
Vydavateľstvo : Slovart

Kniha Denník Anny Frankovej je najznámejší denník na celom svete. Jeho autorkou je židovské dievča Anna Franková. Prvý list v tomto denníku bol napísaný 12.júna 1942, na Annine narodeniny. Posledný list bol napísaný 1.augusta 1944.


Kniha z vojnových čias Chlapec v pásikavom pyžame ma veľmi zaujala. Preto som sa rozhodla, že si prečítam ďalšiu z obdobia druhej svetovej vojny. Rozhodla som sa pre knihu Denník Anny Frankovej.
Moje rozhodnutie neľutujem.

O tejto knihe som počula veľa, či už na hodinách dejepisu alebo z článkov na internete. Príbeh
mladého židovského dievčaťa zaujal celý svet.
Anna Franková pochádzala zo štvorčlennej rodiny. Tvorila ju jej matka Edith, otec Otto, sestra Margot a Anna. Anna na svoje narodeniny dostala denník, do ktorého začala opisovať svoj život.
Od jej nápadníkov a jednoduchého života sa dostávame až k strachu, skrývaniu sa, plaču, obavám, problémom a napokon až k smrti. Máme možnosť nahliadnuť do vojnových časov a do ťažkého života Židov v tomto období.
Po prečítaní tejto knihy som o nej ešte dlho rozmýšľala.  Anna bola na svoj vek dosť vyspelá a rozumná. Pri čítaní si veľa vecí uvedomíme a spoznávame hrôzy druhej svetovej vojny z pohľadu 13 ročného dievčaťa.

"Nemyslím na všetku tú biedu, ale na krásu, ktorá stále pretrváva."


Anna bola vždy veselé dievča. Chodila na základnú školu, kde mala veľa kamarátok. Neskôr začala chodiť na židovské lýceum. Jedného dňa Nemci predvolali Margot, Anninu staršiu sestru. Rodičia Edith a Otto sa rozhodli, že odídu do úkrytu skôr, ako plánovali. Rýchlo si zbalili všetky veci a odišli sa skrývať do Holandska, Amsterdamu. V tomto úkryte sa však neskrývali sami. Okrem rodiny Frankovej sa v úkryte skrývali aj rodina Van Daanovcov a pán Dussel. Vzťahy medzi obyvateľmi úkrytu sa časom skomplikovali. Anna sa v Holandsku už od začiatku necítila dobre. Všetci ju mali za dieťa, aj keď ona sa tak necítila. Cítila sa osamele. Kamarátky jej nahrádzal denník, ktorý pomenovala Kitty. Zverovala sa mu úplne so všetkým. Popri písaní do denníka písala aj poviedky. Jej snom bolo stať sa redaktorkou.
Ich skrývanie bolo úspešné viac ako dva roky. Po dvoch rokoch ich zatkli príslušníci Zelenej polície. Skrývajúcich sa niekto prezradil.

Všetkým, ktorí majú radi knihy z vojnového obdobia, túto knihu odporúčam. Anna vás vtiahne do svojho života a po pár stránkach začnete celý dej prežívať s ňou.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára